وقتی که در یک روز برفی زمستانی با دوست خود به یک کافهی دنج پناه میبریم. هنگامی که در کافه با دو فنجان اسپرسو، گرمای تن خود را باز مییابیم. شاید هرگز به این فکر نکنیم که چگونه به سرعت، قهوهی ما آماده میشود. این وظیفه بر عهدهی اسپرسو ماشینها است.
اسپرسو ماشینها به ۵ دسته کلی تقسیم میشوند. هر دسته نیز اقسام مختلفی دارد.
اسپرسو ماشین سینگل بویلر ( تک جوشانه )
اسپرسو ماشین دوال بویلر( دو جوشانه)
دستگاه اسپرسو مولتی بویلر ( چند جوشانه)
دستگاه اسپرسو هیت اکسچنجین( تک جوشانه با کوئل )
دستگاه اسپرسو هیت اکسچنجین تک جوشانه (با کوئل و ترمو درایو)
نکته قابل ذکر این است که هیچوقت نباید این چند دسته را در با هم مقایسه کرد. چون تفاوتهای عمدهای با هم دارند.
انواع دستگاههای اسپرسو صنعتی:
۱- اهرمی
۲- نیمه اتومات
۳- اتومات
● دستگاه اسپرسو اهرمی:
دستگاه اسپرسو اهرمی از یک اهرم بلند برای ایجاد ایجاد جریان آب پشت هدگروپ استفاده میکند. (هدگروپ قسمتی است که روی دستگاه قرار دارد. از آنجا آب داغ خارج شده و روی بستر قهوه جاری میشود.) اهرم دستی به کمک یک فنر قدرتمند به صورت یک مرحلهای عمل میکند. ما برای هر بار عصارهگیری باید این اهرم را به سمت پایین بکشیم تا آب از داخل بویلر یا کوئل به سمت هد گروپ جریان یابد.
البته یک نکته بسیار مهم در این نسل از دستگاه ها وجود دارد. دستگاه های اهرمی الزاما از برق استفاده نمیکنند. این دستگاهها میتوانند با روشن شدن یک شعله به عنوان منبع حرارتی در زیر بویلر خود عمل کرده و کار کنند. این دسته را دستگاه اسپرسو منوال یا مکانیکی یا اهرمی مینامند.
نکته: شاید بپرسید اگر برق نباشد پس پمپ چگونه کار میکند؟ باید بگویم که در خیلی از مدلهای کاملا مکانیکی آبگیری دستی با فشار آب شهر تامین میشود.
● دستگاه اسپرسو نیمه اتوماتیک:
دستگاه اسپرسو نیمه اتوماتیک، یک دیگر از انواع دستگاه های اسپرسو است. به جز دستگاه های اسپرسو اهرمی، همه دستگاهها دارای شیر برقی هستند. در این حالت با یک دکمه، دستور جریان یافتن آب از بویلر یا کوئل به سمت هد گروپ را اجرا میکنند. مدل پایهای که در آن، دستگاه دارای شیر برقی است و یک دکمه برای شیر برقی دارد را دستگاه نیمه اتوماتیک مینامند.
● دستگاه اسپرسو اتوماتیک:
تنها تفاوت دستگاه های اسپرسو نیمه اتومات و اتوماتیک، در یک بخش است. بخشی که با قرار دادن یک کیت الکترونیکی زمان قطع جریان آب را به شیر برقی قابل برنامهریزی کرده است.
روی دستگاه های اسپرسو ماشین اتومات به جای یک دکمه چند دکمه روی پیشانی هر هد گروپ میبینیم. این دکمه ها کاملا مشابه همدیگرند. البته روی هر کدام تصاویری برای کاربرد راحت تر نقش بسته است ولی دقیقا مثل هم عمل میکنند.
این دکمهها برای آن است که به ما در تنظیم میزان عصارهای که از قهوه میخواهیم بگیریم کمک کنند. به این شکل که پایان زمان عصاره گیری را برنامهریزی کنیم. در این حالت دیگر نیاز نیست مثل ناظمها بالای سر قهوه بایستیم تا دکمه قطع جریان آب را بزنیم . البته برای پرسنلی کردن سیستم کافه هم کاربرد دارد. به این شکل که دیگر هر باریستا نمیتواند به سلیقه خود حجم عصاره گیری را تغییر دهد.
البته از نظر دانش فنی، دستگاه اسپرسو اتوماتیک کاملا بی معنی و غیر علمی محسوب میشود.
در ادامه بیان امکانات اسپرسو ماشینها، باید ذکر کنیم که انواع دستگاه های اسپرسو هوشمند و کاملا دیجیتال نیز توانمندی هایی دارند که خارج از دستهبندی اولیهای است که ذکر کردیم. انشاالله در مجالی دیگر به معرفی این بخش نیز میپردازیم.
اشتراک گذاری