همانطور که در مقالات گذشته گفتیم، برای خرید یک دستگاه رستر مناسب باید ویژگیهای مختلفی از آن را بررسی نماییم تا بتوانیم انتخاب مناسب و کاربردی تری داشته باشیم. یکی از این ویژگیها نوع درام دستگاه روستر است. همچنین نوع منبع انرژی درام نیز ویژگی دیگری است که باید بررسی شود. بررسی این دو ویژگی در کنار یکدیگر دید جامع تری از فرایند دستگاه به شما خواهد داد.لابراتوار میم شمارا با درام دستگاه رستر و منبع تامین انرژی آن آشنا میسازیم.
درام چیست؟
هر دستگاه رستری دارای یک درام است. درام محفظه ای استوانه ای شکل است که دان قهوه سبز در آن برشته میشود. اغلب درامها از جنس کربن و فولاد هستند. در مواقع نادری برخی دستگاهها از جنس چدن (کربن و آهن) نیز ساخته میشوند. در سالهای اخیر برخی شرکتها درامهایی از جنس فولاد ضد زنگ نیز تولید میکنند.. این درامها گرما را راحت تر پخش میکنند. اما نمی توان این را یک مزیت جدید دانست. زیرا در درام های ساخته شده با کربن و فولاد گردش و ضخامت درام این مسئله را حل مینماید.
دستگاه رستر با درام کلاسیک
این ماشین های رست درامی از جنس فولاد و گاهی آهن داشته و به صورت افقی تعبیه شده اند. منبع انرژی این نوع رستر، شعلههای آتش در زیر درام است که آن را گرم میکند. در این ماشینهای رست گرما به صورت مستقیم به درام برخورد و هوای داخل آن را گرم میکند. سپس از طریق یک هواکش هوای داخل درام (دود، بخار و تمام گازهای نشات گرفته از فرایند برشته کاری) به بیرون هدایت میشود.
در برخی از این دستگاههای رست، درام به صورت دو لایه تعبیه شده است. این درامهای دو لایه، از جنس فلز بوده و متخلخل است و به فاصله چند میلی متر از هم جای گذاری شده اند. در روسترهایی با درام دو لایه، منبع انرژی (شعلههای آتش)، لایه بیرونی درام را گرم میکند و لایه درونی خنک باقی میماند. این عمل باعث شده گرما کمتر هدر رفت داشته باشد و در کنار آن از سوختن سطح دان قهوه نیز جلوگیری میکند. به همین جهت دستگاه رستر با درام دو لایه یکی از با کیفیت ترین روسترها میباشد.
دستگاه رستر با گرمایش غیر مستقیم درام (هوای گرم)
این نوع دستگاه رستر از تماس مستقیم منبع انرژی به درام جلوگیری میکند. این روسترها حرارتی غیر مستقیم را دارند که هوای گرم حاصل از منبع انرژی به داخل درام میرود. هرچقدر رستر بزرگ تر باشد، این نوع گرمایش نیز کارآیی بهتری دارد. رسترهایی با گرمایش غیر مستقیم امکان سوختن سطح دانه هارا به طور چشمگیری کم میکند. همچنین به علت آن که حرارت، مستقیم به درام نمیخورد، محیط کلی این رسترها تمیز تر است. سرعت روسترهایی با درام گرم شده غیر مستقیم بالاتر بوده و به طبع حرارت آن نیز بالاتر خواهد بود. لازم است بدانید این رسترها مصرف سوخت بیشتری نسبت درام کلاسیک دارند.
دستگاه رستر با گردش گرما در درام
دستگاه های رستر با درام کلاسیک یا حرارت غیر مستقیم اصطلاحا به single-pass معروف هستند. این اصطلاح به این معنی است هوای گرم یک بار وارد درام شده سپس از آن خارج میشود. بر خلاف این نوع دستگاههای گفته شده، یک نوع دیگر از دستگاههای برشته کاری هستند که هوای خروجی از برشته کاری را دوباره به فرایند رست بر میگرداند. اینگونه حداکثر استفاده از گرمای موجود در برشته کاری برده خواهد شد. مزیتهای این نوع دستگاههای رست کم نیست. به حداقل رساندن مصرف سوخت، کاهش میزان سوختگی سطح دان قهوه و رطوبت و تکرار پذیر بودن برای برشته کاری بخشی از ویژگیهای مثبت استفاه از این ماشین های برشته کاری است. همچنین این نوع فرایند در رست قابلیت برنامه ریزی و رست اتوماتیک آسانتری را به رست کننده خواهد داد.
مدلهای دیگری از دستگاههای رست هستند که با برق کار میکنند. برخی دیگر از دستگاههای رستر نیز تابشی عمل میکنند . این نوع دستگاه ها همانند تابش ماکرویوو از داخل درام حرارت را مستقیم به دان قهوه میتاباند. با وجود آن که انواع و اقسام گوناگونی از دستگاههای رست قهوه به بازار عرضه شده است ولیکن نمی توان به طور قطع یک نوع را به عنوان بهترین دستگاه و عملکرد انتخاب نمود. شاید در سالهای آتی شاهد یک رستر همه چیز تمام باشیم …
اشتراک گذاری