انواع آسیاب قهوه – قسمت دوم

در قسمت اول انواع آسیاب قهوه در مورد دسته‌بندی آسیاب‌ها بر اساس عملکرد آن صحبت کردیم. در این مطلب میخواهیم انواع آسیاب‌های قهوه را بر اساس ویژگی فنی آن (نوع دیسک، قطر دیسک، جنس دیسک، توان موتور) دسته‌بندی و بررسی کنیم.

در قسمت اول انواع آسیاب قهوه در مورد دسته‌بندی آسیاب‌ها بر اساس عملکرد آن صحبت کردیم. در این مطلب میخواهیم انواع آسیاب‌های قهوه را بر اساس ویژگی فنی آن (نوع دیسک، قطر دیسک، جنس دیسک، توان موتور) دسته‌بندی و بررسی کنیم.

ویژگی های فنی آسیاب قهوه، این دستگاه را به انواع مختلفی دسته‌بندی می‌کند. هرکدام از این ویژگی‌ها در نوع کاربری شما تاثیر گذار هستند. به طور مثال آسیاب قهوه با تیغه دیسکی یا تخت از نظر سرعت بالا اهمیت دارد. یا قطر دیسک بزرگ آسیاب، مناسب کار فروشگاهی خواهد بود. همچنین عملکرد سیستم کلوخه زدا به شما در جهت انتخاب آسیاب قهوه با کیفیت و مناسب کمک می‌کند.

نوع دیگری از تقسیم‌بندی دستگاه آسیاب قهوه، بر اساس نوع تیغه آن می‌باشد.

آسیاب قهوه با تیغه کونیکال یا مخروطی‌دار

یکی از انواع آسیاب قهوه، آسیاب قهوه با تیغه کونیکال یا مخروطی‌دار می‌باشد. این نوع آسیاب دور موتور پایین‌تری دارد. این دستگاه به‌آرامی کار کرده ولی حجم بیشتری از قهوه را آسیاب می‌کند. دستگاه آسیاب قهوه با تیغه کونیکال گونه‌ای متفاوت از دانه‌بندی سابه قهوه را خارج می‌کند. به این معنا که در این آسیاب، شکل‌های قهوه خارج‌شده از دستگاه، نسبت به همدیگر متفاوتند (به شکل‌های ذوزنقه، مربع و …).  تیغه کونیکال یا مخروطی‌دار میزان فاینرها یا ریز سابه‌های بیشتری ایجاد می‌کند. همچنین این عمل باعث می‌شود هنگام دم‌آوری، پیچیدگی‌های خاصی در طعم قهوه ایجاد شود. زیرا سطح تماس دانه قهوه با آب متفاوت است و هر بار نیز این اتفاق رخ می‌دهد. این پیچیدگی به معنای ایجاد طعمی شگفت‌انگیز و مطبوع است. دستگاه‌های آسیاب قهوه با تیغه کونیکال یا مخروطی‌دار مناسب برای قهوه دمی است. آسیاب های کونیکال که برای اسپرسو استفاده می‌شوند، دارای دقت بسیار بالایی هستند.

آسیاب قهوه با تیغه کونیکال یا مخروطی‌دار

آسیاب های دیسکی یا تخت

برای جفت یا ست کردن آسیاب قهوه در کنار دستگاه اسپرسو، از دستگاه‌های آسیاب قهوه با تیغه دیسکی یا تخت استفاده می‌شود. ویژگی این نوع تیغه، سرعت بالا و هدر رفت کمتر زمان می‌باشد. در تیغه تخت، دانه قهوه از بالا وارد شده و به دیسک می‌رسد. دانه‌ها شکسته شده و از محیط دور دیسک خارج می‌شوند. در ادامه نیز با گریز از مرکز و هوای در چرخش از سوراخ تعبیه شده خارج شده و داخل پرتافیلتر می‌ریزند.

دقت آسیاب قهوه از حد برآمدگی و ریزترین حالتی که از قهوه می‌دهد، مشخص می‌شود. به طور مثال دقت برخی از آسیاب‌های قهوه‌ صد میکرون می‌باشد.

آسیاب های دیسکی یا تخت

جنس تیغه

به طور معمول جنس تیغه دستگاه آسیاب قهوه از stainless steel 420 می‌باشد. این فولاد سخت و ضد زنگ، در مقابل خوردگی نیز قوی عمل می‌کند. تیغه‌های آسیاب قهوه آبکاری شده هستند و مقاومت بالایی دارند. همچنین تیغه‌ها دارای عمر مشخصی می‌باشند. به طور مثال عمر یک دستگاه آسیاب قهوه تا کارکرد x کیلوگرم قهوه می‌باشد و بعد از آن تیغه باید تعویض شود.

همانطور که گفته شد، تیغه‌ها آبکاری می‌شوند. این امر در کیفیت آسیاب قهوه بسیار حائز اهمیت می‌باشد. برخی تیغه‌ها، با تیتانیوم، آبکاری شده و برخی دیگر مانند آسیاب قهوه برند سیدو مدل هیرو، آبکاری کربنی یا اصطلاحاً DLS شده است. آبکاری باعث مقاومت بیشتر و عمر بالاتر دستگاه آسیاب می‌شود. طبیعتاً به علت کیفیت بالای دستگاه آسیاب قهوه و نوع تیغه و آبکاری آن، قیمت آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

تیغه آسیاب قهوه

توان و قدرت موتور

هر چقدر توان موتور دستگاه آسیاب قهوه بیشتر باشد، این دستگاه نیز قوی تر است. این موضوع باعث می‌شود که قابلیت کارکردن آسیاب قهوه بیشتر باشد و قدرت شروع به کار قوی‌تری داشته باشد. قدرت شروع به کار دستگاه آسیاب قهوه به این جهت اهمیت دارد که قهوه سریع‌تر و راحت‌تر آسیاب شود و داخل آسیاب گیر نکند. هر چقدر قدرت موتور بالاتر باشد، سرعت آسیاب نیز بالاتر خواهد بود. قدرت و توان بالای موتور باعث می‌شود آسیاب، هنگام انجام کار گرم نشود و قهوه عطر بیشتری از خود منتشر کند. همچنین باعث پایدار بودن و تغییر نکردن طعم قهوه نیز خواهد شد.

موتور آسیاب قهوه

قطر دیسک

مهم ترین ویژگی در انواع دسته بندی آسیاب قهوه، قطر تیغه آن است. اگر قطر تیغه کم باشد، توان موتور نیز کم خواهد بود. کم بودن قطر تیغه ممکن است باعث شود که قهوه گرم شده و در زیر تیغه له شود. متناسب بودن قطر تیغه آسیاب قهوه باعث می‌شود محیط بیشتری برای ورود و خروج قهوه در آسیاب به وجود آید. قطر مناسب تیغه باعث هدررفت کمتر زمان و دما شده و قهوه را با کیفیت بالاتر آسیاب می‌نماید. به طور مثال دستگاه آسیاب قهوه مالکونیگ مدل E4 دارای تیغه‌ای با قطر ۹۵ سانتی‌متر می‌باشد. این دستگاه در هر ساعت ۳۵ کیلوگرم قهوه را آسیاب می‌کند؛ یعنی در هر ثانیه ۲۲ گرم. در کنار آن دستگاه آسیاب قهوه سیدو مدل E8D دارای تیغه‌ای با قطر ۸۳ میلی متر می‌باشد. این دستگاه در هر ۵۲ ثانیه، ۲۵۰ گرم قهوه اسپرسو آسیاب می‌کند .

قطر دیسک

قطر دیسک

کلوخه زدا (clump crusher)

یک موضوع بسیار مهم در هر نوع دستگاه آسیاب قهوه به ویژه آسیاب‌های قهوه با سرعت بالا، کلوخه زدا می باشد. هنگامی که آسیاب قهوه شروع به‌کار کرده و آسیاب می‌کند، دانه‌های آسیاب شده قهوه تجمع کرده و از محیطی نیم تا یک سانتی خارج می‌شوند. اتفاقی که در این مرحله رخ می‌دهد، این است که دانه‌های آسیاب شده قهوه به همدیگر می‌چسبند و کلوخه می‌شوند. در حالی که قهوه آسیاب شده با کیفیت، باید جدا جدا باشد؛ به ‌طوری‌که شکل ظاهری ساب‌های قهوه باید مانند نمک باشند. به جهت رفع این مشکل بر روی دستگاه‌های آسیاب قهوه سیستمی به نام کلامپ کلاشر تعبیه شده است. با توجه به برند هر یک از این آسیاب‌های قهوه این سیستم متفاوت عمل می‌کند. به طور مثال در برند ویکتوریا آردینو سه پره تعبیه شده است که با حرکت و لرزه، ساب‌های قهوه را از کلوخه شدن حفظ می‌نماید. در برند سیدو،  موتور آسیاب بر روی یک پلاستیک قرار گرفته است. سیستم کلامپ کلاشر این دستگاه با کنترل لرزش موتور بر روی پلاستیک و از بین بردن الکتریسته ساکن دستگاه، مانع از کلوخه شدن قهوه می‌شود. در برند آنفیم نیز از یک فنر برای کلوخه نشدن قهوه استفاده شده است.

کلوخه زدا
کلوخه زدا

نکته حائز اهمیت در خرید دستگاه آسیاب قهوه این است که باید بر اساس کاربردی که برای کار خود می‌خواهید آن را انتخاب کنید. برای خرید دستگاه آسیاب قهوه توجه به برند کافی نیست. شما باید کاربردی که از دستگاه می‌خواهید را بررسی نمایید (به طور مثال آیا برای کافی‌شاپ نیازمند دستگاه آسیاب قهوه هستید یا برای قهوه‌فروشی؟). همچنین تمام ویژگی‌های بالا را نیز با توجه به کاربردی که مدنظرتان است مورد توجه قرار دهید.