توضیحات
اندونزی کشوری چند جزیره ای است که در بسیاری از زمینهها شماره یک جهان شده است. این کشور بر پایه کشاورزی اقتصاد خود را میگذراند. یکی از محصولات کشاورزی قهوه میباشد. در این پست شما را با قهوه سبز اندونزی آشنا مینماییم.
کشور جزیره ها
اندونزی کشور مجمع الجزایری است که از نظر مساحت چهارمين کشور دنیا است. این کشور یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان است که نیروی کار زیادی دارد. اندونزی از نظر منابع طبیعی بسیار غنی است اما این امر باعث نشده تا فقر در این کشور ریشه کن شود. اقتصاد اندونزی بر پایه کشاورزی و معدنی استوار است. محصول اصلی کشاورزی این کشور برنج است. در کنار آن چای، تنباکو، ادویه و قهوه نیز کشت و تولید میشود.
اندونزی نیز مانند کشورهایی که منابع طبیعی دارند، دچار استعمار شده است. زمانی این کشور تحت استعمار هلند بوده است. هلند زیر ساختهایی برای بهره برداری از منابع این کشور را تعبیه نموده است. امروزه زیر ساخت مناسب آبیاری که هلندیها ساخته بودند، به کشاورزی اندونزی کمک شایانی میکند.
اولین بار قهوه به توسط فرماندار هلندی مالابار به فرماندار جاکارتا هدیه داده شد. این چند نهال قهوه هدیه با سیلی که در جاکارتا آمد، از بین رفت و اولین تلاش کشت قهوه با شکست روبرو شد. پس از ان ۱۶۹۷ یکبار دیگر این گیاه به اندونزی فرستاده شد و این بار درختان شکوفه دادند و به ثمر رسیدند.
ماکس هاولار
در سال ۱۷۱۱ صادرات قهوه از هند به اندونزی توسط شرکت هند شرقی VOC به آمستردام شروع شد. قهوههای صادر شده به آمستردام بسیار گران عرضه میشدند. در این بین استعمار قهوه نیز ادامه داشت. شخصی به نام ماکس هاولار کتابی با عنوان حراج های قهوه شرکت بازرگانی هلند درباره ی این استعمار نوشت . امروزه نام این شخص به عنوان گواهینامه اخلاقی در صنعت قهوه شناخته میشود.
عربیکا، لیبریکا و بالاخره روبوستا
در اندونزی ابتدا گونه عربیکا کشت میشد تا اینکه در قرن 19 گیاه قهوه دچار زنگ برگ قهوه شدند. پس از آن کشاورزان اندونزی رو به کشت لیبریکا روی آورند که آن هم به سرنوشت عربیکا دچار شد.
بیماری زنگ برگ قهوه نوعی قارچ میباشد که روی برگ درختان رخ میدهد و باعث خشک شدن برگ ها و در نهایت درخت میشود. نشانه های این بیماری این است ابتدا نقاط کوچک زرد در زیر برگ درخت نمایان میشود. سپس این نقاط بزرگ شده و کل برگ را می پوشاند.
پس از فراز و نشیب کاشت عربیکا و لیبریکا، کشاورزان تصمیم گرفتند که ربوستا کشت و تولید کنند تا از خطرات و بیماری های احتمالی جلوگیری نمایند. امروزه نیز بخش قابل توجهی از تولیدات قهوه اندونزی از گونه روبوستا میباشد.
گیلینگ باساح
در اندونزی روشی سنتی برای فراوری به کار گرفته می شود که ترکیبی از روش فرآوری شسته و طبیعی است. این روش که فرآیند نیمه شسته نام دارد، باعث میشود اسیدیته قهوه کم شود و تن واری زیادی ایجاد کند. در نهایت شما قهوه ای مینوشید که تن واری بیشتر و بافت نرم تری دارد. البته امکان دارد طعم های اضافی مانند گیاهی، چوبی، کپکی و خاکی نیز در فنجان قهوه حس میشود.
امروزه خریداران تخصصی قهوه کشاورزان اندونزی را تشویق میکنند تا از روش شسته یا خیس استفاده نمایند.
قهوه لواک، حیوان آزاری یا طعم جدیدی از قهوه؟!
محصولی خاص در اندونزی تولید می شود که مام آن لواک است. این قهوه از فضولات گربه هایی است که گیلاس قهوه را خوردند. در واقع گیلاس های نیمه هضم شده از مدفوع آن ها جدا شده، فرآوری و خشک میشوند. برای تولید این قهوه گربهها در شرایط وحشتناکی در قفس هایی تنگ نگهداری شده و به اجبار به آنها گیلاس قهوه خورانده میشود. البته این قهوه میتواند به این شکل در دسترس شما قرار نگیرد. برخی قهوه های کیفیت پایین ربستا را در قالب قهوه لواک جعل کرده و به مشتریان میفروشند. در هر صورت توصیه میکنیم قهوه های باکیفیت را امتحان کنید تا قهوه لواک با طعم حیوان آزاری!
قهوههای اندونزی با نوع فرآوری نیمه شسته دارای تن واری زیاد و اسیدیته کم میباشد. بیشتر قهوه ها در این کشور توسط زمینداران کوچک تولید میشود. سوماترا، جاوا،سولاسی، فلورس و بالی از مناطق تولید کننده قهوه است.
مناطق کشت قهوه در اندونزی
سوماترا سه منطقه کشت اصلی را در خود جای داده است. این منطقه در گذشته قهوه خود را با نام سوماترا ماندلینگ به دو گونه درجه ۱ و درجه ۲ میفروخت. البته این درجه بندی به کیفیت نهایی فنجان قهوه اشاره داشت. نکته ای که لازم است بدانید این است که مخلوطی اندونزی دانه های ناشناخته قهوه با هم مخلوط می کنند. به همین دلیل نمی توان گفت این درجه بندی دقیق است.
قهوه سوماترا به خارج بندر مدان فرستاده میشود. این منطقه آب و هوای گرم و مرطوب داشته و قهوهها مدت زیادی در اسکله میمانند و این آب و هوا روی طعم قهوه اثر منفی میگذارد.
جاوا نیز یکی دیگر از مناطق تولید قهوه بوده که به علت مستعمره بودن زمینهای کشاورزی زیادی را در خود جای داده است. تولیدات این منطقه از قرن ۲۰ کاهش یافته است. فلورس منطقه ای دیگر است که بیشتر تولیدات آن به مصرف داخل کشور میرسد.
منطقه بالی نیز ۸۰ درصد روبوستای قهوه اندونزی را تامین میکند. این جزیره قطب گردشگری اندونزی است ولی کشاورزی هنوز حرف اول را میزند.
گونه های قهوه در اندونزی
تیپیکا، تحفه ای از هلندی ها
همانطور که گفتیم این کشور اغلب زادگاه گونه عربیکای قهوه است. اما خود این گونه، زیرگونههای دیگری نیز دارد که خریداران قهوه سبز باید به آن توجه نمایند. یکی از زیرگونههای اصلی تیپیکا (Typica) می باشد. هلندیها این گونه قهوه را درسراسر جهان معرفی نمودند. میوه تیپیکا به رنگ قرمز است و اگر در شرایط خوبی کشت شود، یک فنجان قهوه عالی با شیرینی متعادل و اسیدیته با کیفیت را به ارمغان میآورد.
ربوستا
قهوه ربوستا یکی از دو نوع اصلی قهوه است که ویژگیهای خاص خود را دارد. ظاهر قهوه روبوستا گرد تر و کوچک تر است و شکاف روی دان، صاف تر نسبت به دان عربیکا میباشد. درختان ربستا تا ۱۰ متر رشد میکنند و در برابر آفات بسیار مقاوم است.
همانطور که میدانید در قهوه ترش مزگی یا اسیدیته نیز وجود دارد. در سالیان اخیر، طرفداران ترش مزگی در قهوه افزایش یافته و برخی حس کردن این طعم را در نوشیدن یک فنجان قهوه ترجیح میدهند. روبوستا داری اسیدیته یا ترش مزگی بالایی نسبت به عربیکا است.
همچنین طعم شیرینی کمتری دارد. کافئین دان ربوستا بیش از دان عربیکا است.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.